7 savjeta pri odabiru dentalne rasvjete

No Comments

Znate li da je jedan od najčešćih uzroka naprezanja očiju, glavobolje i umora na radnom mjestu povezan s nepravilnom rasvjetom ?
Kako pronaći optimalnu dentalnu rasvjetu? 

Vjerojatno ste primijetili da su vaše oči stalno prisiljene prilagođavati se između jakog osvjetljenja reflektora i ambijentalnog svjetla koje je vrlo često slabije. U prosjeku se to događa oko 1000 puta u radnom danu, što može biti naporno za oči. To potvrđuju i medicinske studije koje su dokazale da postoji povezanost između velikih kontrasta različitih razina svjetline u prostoriji i glavobolja, stresa očiju i umora.

Uz ove informacije kao početnu točku, kako stvoriti optimalno osvjetljenje na zahtjevnim radnim mjestima poput dentalnih klinika i ordinacija ? I koje je još aspekte dobro uzeti u obzir pri odabiru dentalne rasvjete ? U nastavku pogledajte naše najbolje savjete:

  1. Odaberite rasvijetu koja daje nizak kontrast između reflektora i okolnog osvjetljenja kako biste smanjili naprezanje i umor očiju. To se postiže intenzitetom izvora svjetlosti u interakciji i omjeru 1:5.
  2. Za stomatologe je osobito važna rasvjeta s pravilnom reprodukcijom boja.  RA 94 (CRI94) je dobar izbor.
  3. Odaberite pravi nivo svjetla za zadatak, po mogućnosti između 3000-5000 lux-a.
  4. U dentalnoj praksi dizajn rasvjete je važan jer se radi o kliničkom okruženju. Odaberite model koji ne zahtijeva održavanje što je više moguće – po mogućnosti sa zabrtvljenom konstrukcijom koja se lako uklanja kada je to potrebno i ne skuplja prašinu.
  5. Birajte izvore svjetlosti bez treperenja, odsjaja i sjena.
  6. Odaberite rasvjetu koja odgovara svim uzrastima! Ako imate više od 40 godina, trebat će vam, npr., gotovo dvostruko više svjetla nego 20-godišnjaku da biste radili na istoj razini. Drugim riječima: funkcija prigušivanja dobra je ideja kako bi se svjetlo prilagodilo potrebama različite dobi.
  7. Odaberite dinamično i neizravno svjetlo kako biste dobili optimalno okruženje za terapeute i pacijente.

Uz dentalnu rasvjetu D-TEC možete biti sigurni da će biti zadovoljeni svi prethodno navedeni savjeti / uvjeti. Osim što je rasvjeta D-TEC dizajnirana tako da ne stvara sjene, treperenje ili odsjaj, ima i funkciju koja neizravnim svjetlom smanjuje kontrast ostatku prostorije.

Dinamično svjetlo pruža povećanu dobrobit

D-TEC rasvjeta vam pruža svjetlo sa savršenim prikazom boja, bez ikakvog odsjaja, treperenja ili sjena. Prilagođeni su zahtjevnim okruženjima kao što su dentalne klinike i laboratoriji, gdje je optimalna rasvjeta iznimno važna. Rasvjeta ima optimalnu svjetlinu od 3000-5000 lux-a i daju savršen prikaz boja, CRI94. Naša normalna temperatura boje je 5700 K, ali možete odabrati i dinamičko svjetlo sa nekoliko modela.To znači da možete promijeniti temperaturu boje i simulirati dnevnu svjetlost uz pomoć tajmera. Promjena rasvjete često rezultira boljom koncentracijom, boljim noćnim snom i povećanjem ukupe dobrobiti. Sljedeći modeli imaju dinamičnu funkciju:

 Cloud, Clair i Brite Triton.

Opuštajuća i zabavna ploča u boji koja može ukloniti stomatološku anksioznost

Želite li dentalnu rasvjetu koja se izdvaja iz gomile? Naš model svjetiljki Cloud nudi fantastičnu ploču u boji s oblacima koji lebde i  prikazuje sve boje duge. Panel u boji izvrsna je opcija koja vašu kliniku čini jedinstvenom, a također može opustiti pacijente. Djelovat će kao zabavna za djecu i može pomoći u stvaranju pozitivnog iskustva njihovog posjeta. Nemojte se iznenaditi ako djeca počnu pitati kada je vrijeme da se ponovno vrate stomatologu!

Ostvarite povećani učinak s neizravnim svjetlom

Nekoliko D-TEC modela ima neizravno svjetlo prema gore koje osigurava bolje radno okruženje, jer smanjuje kontrast između radnog svjetla i okolnog svjetla u prostoriji. Neizravno svjetlo također stvara ugodnije okruženje za pacijenta.

Higijenska konstrukcija

Zahvaljujući ugrađenim, visokokvalitetnim LED modulima postignuta je zatvorenost konstrukcije, što znači da prljavština i bakterije ne mogu ući – čineći rasvjetu skoro bez potrebe održavanja

Otkrijte razliku u našem svijetlosnom laboratoriju

Želite li iskusiti rasvjetu online? Pogledajte svjetlosni laboratorij i kliknite na dentalno okruženje kako biste doživjeli dentalnu rasvjetu. Isprobajte različite modele svjetiljki i eksperimentirajte s različitim osvjetljenjem i temperaturama boja. 

D-TEC rasvjeta je dizajnirana i proizvedena u Švedskoj, u središtu je pozornosti s inovativnom LED rasvjetom od 1989. godine.

https://t-dent.hr/product-category/stomatoloska-oprema/stolice-namjestaj-i-rasvjeta/rasvjeta/